dijous, 1 de desembre de 2011

NO VOLEM LA PLANTA DE RESIDUS ANIMALS AMB PERILLOSITAT 1 A LA VALL D'ALBAIDA

MANIFESTACIÓ A BENICOLET CONTRA LA PLANTA DE RESIDUS ANIMALS

            Ahir dimarts 29 de novembre la Plataforma contra la instal·lació de la planta de tractament de subresidus animals a la Pobla del Duc va celebrar una massiva concentració de rebuig en Benicolet. Més de 400 persones ens hem reunit pacíficament davant del seu ajuntament, on va tindre lloc una reunió plenària dels consellers de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. Després de tractar els punts establits en l’ordre del dia, a porta tancada i en una tensa reunió es va acordar que el pròxim dimecres 7 de desembre es reunirà de nou la junta de govern de la Mancomunitat per redactar conjuntament un document en el qual l’entitat s’oposarà formalment a la instal·lació de la planta, tal i com va informar personalment el president, Filiberto Tortosa, als manifestants congregats a les portes de l’ajuntament.
A l’acte hem acudit centenars de veïns i representats dels municipis de la Pobla del Duc, Otos, Carrícola, Bèlgida, Castelló de Rugat, Llutxent, Albaida, Beniatjar, el Ràfol de Salem i Quatretonda entre altres, portant pancartes amb els noms de tots els pobles que es voran greument afectats si finalment es posa en funcionament la planta. En elles es podien llegir lemes com ‘No volem vaques loques a la Vall’, ‘Els pobles de la Vall no volem que la nostra salut es veja greument amenaçada pels possibles fallos de la planta’ o ‘No a l’abocador de cadàvers infectats’, ‘No a la basura, sí a l’agricultura’. També hem protestat amb una sonada perolada, tot i que cal destacar que en cap moment s’han llençat consignes polítiques, atés que ens trobem davant d’un problema que afecta al benestar de totes les persones independentment de la seua ideologia, no es tracta d’una qüestió política sinó de salut i això no admet ni preus ni ambigüitats.
L’objectiu de la concentració ha sigut el de conscienciar la ciutadania de la  perillositat d'una planta d'eixes característiques al bell mig de la nostra comarca. La qual està formada per una gran quantitat de nuclis de població molt pròxims entre sí i la instal·lació d’un abocador en el centre afectaria negativament a molts pobles ubicats en el seu radi d’acció, també a l’agricultura i a la ramaderia de l’entorn, al turisme rural que ara mateix s’està potenciant junt al Paratge Protegit del Benicadell, a la nostra imatge pública (no volem ser els pobles de la pudor), a la qualitat de les aigües i a la salut de les persones. Cal recordar que l’empresa del projecte està declarada de categoria 1 per la gravetat dels seus residus, el qual té una capacitat de tractament de 220 tones diàries i que el seu període d’explotació és de 30 anys prorrogables, hipotecant per tant les generacions actuals i futures. Tot i que han volgut llavar la seua imatge proclamant una gran quantitat d’avantatges en forma de creació d’ocupació i pagament d’impostos que no són certs en cap mesura, finalment els perjudicis creats serien infinitament superiors als beneficis suposadament creats.
La Plataforma ha aconseguit en poc mes d’una setmana informar a la població i presentar més de 3.000 al·legacions de rebuig. Ara cal que, a més del moviment ciutadà, tots els nostres representats polítics i empresarials actuen en conseqüència davant un planta d’animals que pot quebrar el futur de la Vall d’Albaida.

"A vore quan els profitosos de curta volada deixen ja d'emprenyar l'ecologia de la Vall d'Albaida. No volem la Planta de tractament de residus perillosos d'animals a la Vall d'Albaida. Natalio Navarro, l'exalcalde de la Pobla del Duc la volia en terme de la Pobla, però prop de l'autovia i dels termes d'Otos, Bèlgida, Montaverner, Castelló de Rugat..." (Colata)